Patrimoni rescata el Pla de Castells per restaurar el d’Alaró

Patrimoni

Patrimoni Històric del Consell ja té en el compte bancari de la institució insular els 200.000 euros del milió que el senador Pere Sampol va aconseguir de l’Estat per a la restauració del Castell d’Alaró. El proper mes traurà a concurs la primera fase de les obres de consolidació de la muralla i per a l’elaboració del projecte, que s’ha dividit en cinc fases, s’ha rescatat de l’oblit el Pla de Castells, un document redactat en 1997 per encàrrec del Consell en el qual s’analitzava l’estat dels castells roquers i es proposava un pla de restauració i d’usos.

«El Pla de Castells és l’únic estudi amb un mínim de detall i és un treball que ja t’organitza, és una guia amb dades», va explicar l’arquitecte de l’administració insular Carlos Moranta, autor del projecte de consolidació que, en aquesta primera fase, afecta a la Torre de l’Homenatge, el aljub castrense, dos llenços de muralla i les torres.

Es tracta d’una actuació arqueològica lligada a una de consolidació a la zona d’accés al castell.

cal recordar que en aquesta mateixa zona, des de 2009, el Consell va intervenir per primera vegada en aquest Bé d’Interès Cultural (BIC), que és propietat del Ministeri de Cultura, en unes obres d’urgència destinades a evitar la greu deterioració de la fortificació. En alguns trams, suposava un veritable perill ja que la seva «estabilitat era preocupant» En altres zones, diu l’arquitecte, «falten metres i metres de muralla».

Esmena

El milió d’euros que l’Estat destinarà a les obres al castell ha arribat gràcies a una esmena del senador Sampol als Pressupostos Generals. Aquesta quantitat de diners és a quatre anys.

Segons Biel Cerdà, director insular de Patrimoni Històric, amb aquesta actuació, que defineix com «una col·laboració entre administracions», «estem complint el que vam dir a l’inici de la legislatura, que va ser donar sortida a temes pendents de patrimoni com els referents als castells d’Alaró i Santueri, ja que esperem que aquest últim s’acabi solucionant també satisfactòriament».

Deixa un comentari