L’alberg del Castell té nova cara

cara nova

Deu anys de projectes, obres, discussions i pugnes institucional culminaran matí al cim de la muntanya del Castell de Alaró amb la presentació del resultat de les obres de reforma de l’hostal. Una dècada de lents treballs amb una inversió d’1,3 milions d’euros aportats per Ajuntament, Consell i Bisbat que permetrà que dins de tres mesos obri les seves portes un alberg renovat per a 30 persones.

Tot va començar l’any 2000 quan el llavors alcalde i conseller insular Josep Gomila (PSM) va iniciar el seu mandat apostant fort per la unió del consistori, el Consell de Mallorca i la parròquia en una fundació per emprendre una reforma total de l’alberg deteriorat. Aquest projecte ja li havia ocasionat dures crítiques quan el va defensar durant la seva etapa en l’oposició, però el canvi polític de 1999 va permetre que s’aprovés i que prengués forma la primera fase del nou hostal. Aquesta primera etapa va culminar el 2003 amb la inauguració de l’edifici de S ´ Obra Nova.

Però faltava la part més complicada de l’obra, la reforma dels edificis antics i de la Taverneta. I aquella fase va començar el 2003, va sofrir una aturada el 2005, i va reprendre la seva activitat el 2007. Han estat set llargs anys que han obligat a tenir tancades la major part de les instal·lacions. El 2007, el nou equip de govern municipal del PP va decidir cedir la presidència de la Fundació Castell al PSM, i el seu representant, Mateu Marcús, ha estat el responsable de gestionar aquest tram final de la reforma, que ha estat quan més s’ha intensificat la tasca dels operaris per reobrir l’hostal.

En aquest període s’ha decidit reduir a la meitat la capacitat prevista de places -que era de 60­- després d’haver encarregat un estudi de càrrega dels visitants que podien suportar les instal·lacions. Mateu Marcús subratlla que el seu objectiu ha estat el d’aconseguir unes instal·lacions sostenibles, i per a això s’ha construït una depuradora i un dipòsit, s’instal·laran plaques solars, s’han millorat les instal·lacions elèctriques i s’han suprimit dutxes.

Les previsions de Marcús és que dins de tres mesos pugui inaugurar-se l’alberg. Ara estan en espera del mobiliari, de concloure petits detalls de l’obra i després instal·laran una aula d’interpretació en una de les sales. També s’estan preparant les bases per treure a concurs l’explotació de l’alberg i el bar-restaurant.

A més, des de la Fundació es treballa en la pròxima restauració del retaule de l’oratori, que tindrà un cost de 80.000 euros, i estan en contacte amb el departament insular de Patrimoni per iniciar començaments del 2011 la primera fase del pla de restauració de les muralles, després d’haver aconseguit l’aportació d’un milió d’euros del Govern central.

Cossiers

Coincidint amb la festivitat mariana de setembre, la Fundació Castell ha organitzat demà una celebració amb magnificència per mostrar el resultat d’aquests anys de treball|feina. Participaran els Dimonis, la colla de gegants, la banda municipal de música, el conjunt musical Quatre llunes, el club ciclista i els Voluntaris, però sens dubte la presència més destacada serà la dels cossiers, que han decidit fer una excepció a les seves regles per a aquesta ocasió i ballar un tercer dia el present any.

Deixa un comentari