Restauració de la Mare de Deu del Refugi

A causa de les obres de rehabilitació, la capella romandrà tancada. Disculpin les molèsties.

—————————————————

La Fundació del Castell d’Alaró ha posat en marxa un pla per restaurar de manera integral l’oratori de la Mare de Déu del Refugi, situat al punt més alt de la fortalesa. La intervenció, que té una inversió de 75.000 euros assumida íntegrament per l’entitat mencionada, pretén recuperar el retaule, les pintures murals i els relleus decoratius presents a l’oratori. Les tasques s’iniciaren la setmana passada, sota la direcció tècnica d’Antònia Reig, cap del Taller de Restauració del Bisbat de Mallorca, i duraran fins a mitjan mes de març.

Les feines de millora se centren ara en la recuperació del retaule, que data del 1622 i que disposa de dues cares, una de visible des del presbiteri i l’altra, que només ho és des del deambulatori. Ambdues parts es troben en mal estat i la restauració és considerada “molt urgent” a l’informe previ, elaborat pel Taller de Restauració del Bisbat.
Caterina Reig n’explica que els dos factors que han perjudicat més la taula són, d’una banda, “la humitat i la brutor, que hi han afavorit un atac xilòfag que es fa present en tota la fusta”; i, de l’altra, “les intervencions posteriors, en les quals s’ha repintat i netejat de manera poc adient la peça i s’ha desvirtuat l’obra”. L’experta confessa que, amb les millores efectuades fins ara, “s’han descobert darrere el retaule pintures anteriors que són incompletes i que es conserven en mal estat: encara que es netejaran i recuperaran, no es mostraran al públic des de l’oratori”.

En aquest sentit, la cap de l’equip d’experts sosté que “hem advocat per mantenir el retaule que es veia fins ara i no interferir, així, en el missatge ni en la visió de devoció que transmetia la peça: no volem que una intervenció de restauració desvirtuï el sentit de l’obra”. Així i tot, Reig vol deixar clar que, una vegada finalitzades les millores, les pintures que hi ha darrere “seran fotografiades i es podran consultar en un arxiu fotogràfic que es crearà expressament”.

Resultats

Tant des de la Fundació del Castell d’Alaró com del Taller de Restauració del Bisbat, es mostren molt contents dels resultats obtinguts fins ara i asseguren que “l’efecte final serà espectacular”. Encara que els treballs són sufragats per la fundació, des d’aquesta institució donen les gràcies pel suport rebut del Consell de Mallorca.
  

Deixa un comentari