Madrid no pagarà els doblers promesos al castell d’Alaró

Ni el milió d’euros promès per a la rehabilitació del castell d’Alaró ni els 600.000 euros per a la restauració del museu modernista de Can Prunera no arribaran a Mallorca. La ministra espanyola de Cultura, Ángeles González-Sinde, descartà ahir les dues invesions promeses l’any passat sota l’argument que “estan afectades per l’ajustament” pressupostari. A més, Madrid tampoc no entrarà a fer part del consorci de Pol·lèntia.

La titular de Cultura, que comparegué ahir dematí a la Cambra Alta per explicar les inversions de l’1% cultural, fou interpel·lada pel senador autonòmic Pere Sampol sobre les inversions estatal de Balears en matèria de Cultura. En la seva resposta, Sinde es va desentendre dels doblers promesos l’any passat per a les restauracions del castell d’Alaró i Can Prunera, unes inversions que s’aprovaren arran d’una esmena de Sampol mateix als pressuposts de l’Estat de 2010. En ella, s’hi incloïa que Madrid destinaria un milió d’euros al castell d’Alaró a repartir en cinc anys, i 600.000 euros més a l’Ajuntament de Sóller, en concepte de rehabilitació de l’edifici modernista (aquests es repartiren en quatre anualitats). Madrid féu efectiva la primera partida, de 200.000 euros, però ahir González-Sinde confirmà que no arribà una segona consignació amb un escuet “lamentablement s’han hagut de fer reajustaments en aquests projectes, per la qual cosa no hi haurà suports”.

“És inacceptable que no hi hagi dotació ecònomica per al 2011”, reclamà el senador nacionalista, “sobretot si es té en compte que el castell d’Alaró és un BIC de titularitat estatal. El Consell i l’Ajuntament hi destinen recursos, i l’Estat, que n’és el propietari, no ho fa”, afegí el nacionalista, que recordà a la ministra que les “Balears som a la coa de les comunitats autònomes en despesa cultural per part de l’Estat”.

Per contra, González-Sinde confirmà que continuen vigents les inversions per al Museu de Mallorca i l’Arxiu del Regne, però es retractà en la no inclusió del Govern de Madrid dins el consorci de Pol·lèntia, que havia de ser de 125.000 euros, tal com s’havia compromès el mes de juny passat. “Se suposa que és per la manca de pressupost”, afegí Sampol, que es mostrà “decebut” amb la resposta de la ministra. “Això no quedarà així, nosaltres continuarem insistint-hi i ja hem demanat una reunió urgent amb la ministra”, confirmà el senador nacionalista ahir de capvespre.

També es mostrà “decebut”el president de la Fundació del castell d’Alaró, Mateu Marcús, en conèixer la notícia. “Ja sabem que de l’Estat no ens podem fiar. En tenir problemes econòmics el més senzill és dir no, sobretot a nosaltres, que som el darrer mot del credo”, respongué després de reconèixer que sense aquestes inversions “perilla seriosament” l’estat de la fortificació. “Pensàvem que el Govern compliria la seva paraula, i més quan ell és el titular del castell, un bé protegit del qual es desentenén. Mentrestant, el Consell i la Fundació hi hem posat doblers”, afegí. De tota manera, Marcús assegurà ahir que també sol·licitarà una reunió amb González-Sinde.
Cal recordar que els doblers destinats a Can Prunera i al castell d’Alaró s’aconseguiren arran d’una esmena del senador Pere Sampol als pressuposts generals de l’Estat. Precisament, s’aprovà just quan els socialistes necessitaven el vot de Sampol als comptes estatals. Enguany, aquestes inversions es rebutgen per manca de recursos.

Descarregar BasesEsmena pressupost estatal 2010

Deixa un comentari